ServiceNyhederNyttige linksSitemapKontakt Vi er en grossistvirksomhed inden for Energioptimering

Nyheder

<< Tilbage til oversigt

Fem hurtige - Solcellernes historie

16 marts 2012, Nyhed

(Se denne nyhed som PDF her) 

For ca. 3.700 millioner år siden
Selvom det første er inden for de seneste år, at solcellerne for alvor er begyndt deres indtog i Danmark, så er historien bag meget længere end man tror.
For omtrent 3.700 millioner år siden udviklede det første liv sig på jorden, forskerne formoder, at det var en form af cyanobakterier. Disse konverterede lidt af solenergien til nyttig energi, de kunne bruge til at leve, en proces der kaldes solbaseret fotosyntese.
Cyanobakterier kender vi i dagens Danmark bedre under navnet blågrønalger.

1800-tallet
Den grundlæggende teori, der ligger til grund for solceller, blev opdaget i 1839, da den franske fysiker Alexandre Edmond Becquerel fandt ud af, at nogle kobberoxid elektroder kunne producere elektrisk strøm, når de belyst af solen.
45 år senere i 1884 opfandt amerikaneren Charles Fritts den første virkende solcelle. Solcellen var blandt andet lavet af selenium og guld, hvilket betød, at den var alt for dyr at producere til andet end forskning. Charles Fritts forudsagde samtidig, at fremtidens bygninger ville være dækkede af solceller til produktion af el, en forudsigelse, der nu mere end et århundrede senere er ved at gå i opfyldelse.

1950'erne – 1970'erne
I 1950'erne begyndte der for alvor at ske noget. Solcelleforskningen begyndte at bruge silicium og solcellernes effektivitet steg. I anden halvdel af 50'erne opdagede rumfarten solcelleteknologien. I 1958 blev de første solceller sendt ud i rummet med satellitten Vanguard 1. Dermed blev rumforskningen den drivende kraft bag udviklingen af solceller helt frem til 70'erne, hvor oliekrisen satte skub af udviklingen af vedvarende energi til brug på jorden.
Solceller bruges stadig i dag, til at levere strøm til de mange kommunikations-, TV- og vejrsatellitter, der kredser omkring jorden.

 

1980'erne
Solcellerne kom til Danmark i slutningen af 70'erne, men det var først i starten af 80'erne, at de danske el-selskaber begyndte at interessere sig for teknologien uden af det dog blev til ret meget.
I 1983 opsatte Jysk Telefon i samarbejde med vindmøllefabrikken Dansk Vind Teknik og batteriproducenten Lyac et hybrid  forsøgsanlæg bestående af et solcelleanlæg, en vindmølle, et batterilager og et diesel-generator anlæg. Hensigten var at demonstrere sol/vind/diesel anlæg som elforsyningskilde for fjerntliggende telekommunikationsanlæg. Solcelledelen af anlægget kører stadig i dag og er dermed Danmark ældste kørende solcelleanlæg.

Det nye årtusinde
Her i det nye årtusinde har en kombination af stigende effektivitet, faldende produktionsomkostninger, en udsigt til at hidtidige energikilder så som olie og kul bliver en mangelvare samt ikke mindst ønsket og behovet for at gøre noget for miljøet betydet at solcellerne for alvor har gjort deres indtog.
Allerede i 2006 havde solcellernes andel af den samlede produktion af el i EU passeret 1%. EU Kommissionen forventer at solceller i 2020 vil kunne dækker 6-12 % af det samlede elforbrug i EU, afhængigt af den fortsatte udvikling af pris og effektivitet.
I Danmark har vi i mange år haltet efter lande som Tyskland og Spanien, men vi er ved at komme efter det.
Alene i 2011 blev der givet tilladelse til 1.909 nye anlæg og det tal forventes at stige markant i 2012.

<< Tilbage til oversigt